sobota, 26 września 2015
Ciasto '' kokosowy raj ''.
Składniki :
Ciasto :
35 dkg mąki
25 dkg margaryny
25 dkg cukru
6 jajek
12 łyżek słodkiego mleka
2 łyżeczki kakao
1 cukier waniliowy
3/4 torebki małego proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe :
20 dkg kokosu
20 dkg cukru
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek słodkiej śmietany
Sposób wykonania :
Ciasto :
Cukier, cukier waniliowy utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, przesiej przez sitko. Do utartych żółtek dodaj mleko, delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę , wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Białka ubij na sztywno i połącz z resztą ciasta. Nie mieszaj zbyt długo !
Ciasto kokosowe :
Białka ubij na sztywno. Dodaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie kokos, śmietanę , sok z cytryny i przesianą mąkę. Lekko wymieszaj wszystko razem.
Połowę ciasta wyłóż na spód foremki wyścielonej papierem do pieczenia ciast. Następnie nałóż łyżką ciasto kokosowe, wyrównaj. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, wyrównaj łyżką. Piec w temperaturze 180-190 C przez około 35-40 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu oblej ciasto polewą czekoladową.
Tutaj znajdziesz prosty przepis na polewę czekoladową
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz