piątek, 3 lipca 2015
Domowe smalcówki z nadzieniem.
Składniki :
1 kg mąki
0,5 kg smalcu
10 dkg świeżych drożdży
3 łyżki cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli
marmolada lub powidło do nadziewania
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Mąkę wymieszaj z cukrem, posiekaj ze smalcem. Drożdże rozpuść w śmietanie wlej do ciasta. Dodaj żółtka, sól i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość około 5 mm. Na brzeg ciasta nałóż za pomocą worka do szprycowania lub tubki papierowej marmoladę lub powidło. Zwiń w rulonik, końce ciasta możesz lekko pomalować rozbitym jajkiem, odetnij ciasto radełkiem lub nożem. W ten sposób zwijaj kolejne ruloniki. Następnie ruloniki pokrój na 5 cm kawałki. Poukładaj na blaszce w nie dużych odległościach jeden obok drugiego. Poczekaj kilkanaście minut, aż ciasto trochę podrośnie. Piec na jasno złoty kolor w temperaturze 180 C. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz