sobota, 7 czerwca 2014
Torcik "Manna z Nieba" z truskawkami.
Składniki :
Spód :
20 dkg herbatników
12 dkg biszkoptów
10 dkg mlecznej czekolady
5 dkg białej czekolady
1/3 szklanki mleka
Krem :
1 l mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
12 dkg margaryny
10 dkg białej czekolady
10 dkg białych wiórków kokosowych
kilka kropelek olejku śmietankowego
Dekoracja :
1 galaretka o smaku pomarańczowym
10 dużych świeżych truskawek
Sposób wykonania :
Spód : Herbatniki i biszkopty łamiemy na małe kawałki. Obie czekolady roztapiamy razem z mlekiem, wlewamy do pokruszonych ciastek, mieszamy dokładnie wszystko razem. Wykładamy na dno tortownicy ( średnica 26 cm ) wyścielonej papierem do pieczenia, równamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Krem : Kaszę mannę zalewamy 2 szklankami zimnego mleka, odstawiamy na 10 minut. Margarynę oraz białą czekoladę roztapiamy. Do namoczonej kaszy manny dodajemy resztę mleka, cukier oraz kokos, stawiamy na ogniu i gotujemy 5 minut. Lekko studzimy, wlewamy roztopioną margarynę z czekoladą , dodajemy olejek śmietankowy do smaku, mieszamy wszystko razem. Ciepły krem wylewamy na przestudzony spód, równamy łyżką. Odstawiamy do ostygnięcia ( najlepiej na noc ).
Dekoracja : Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, w lecie gdy jest gorąco możemy dodać łyżkę żelatyny. Odstawiamy do z chłodzenia. Truskawki płuczemy, przekrawamy na połówki i dekorujemy nimi wierzch naszego tortu. Następnie zalewamy je tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki, aby galaretka całkiem nam z tężała.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz