środa, 4 czerwca 2014
Ciasto kruche - kilka wskazówek.
Ciasto kruche będzie jeszcze bardziej kruche i luźne, jeśli roztrzepiesz jajka z odrobiną soku z cytryny.
Można także dodać odrobinę świeżych drożdży, które należy rozpuścić w mleku, śmietanie lub wodzie którą mamy dodać do ciasta.
Ciasto z owocami na kruchym spodzie, będzie kruche i bez zakalca, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujemy je cienko ubitym białkiem i oprószymy mąką.
Kruche ciasteczka i herbatniki, zachowają długo swoją kruchość, gdy do pudełka lub woreczka w którym je przechowujemy wsypiemy miałkiej soli. Sól wsypujemy do małej miseczki, wkładamy do pudełka lub woreczka i szczelnie zamykamy.
Pozdrawiam !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz