niedziela, 27 października 2013
Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki.
Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki.
Składniki :
4 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
1 kg czerwonej papryki
2 łyżki białej gorczycy
1 łyżka pieprzu czarnego (całego)
1 łyżka ziela angielskiego
8 listków laurowych
150 ml oleju
250 ml octu 10%
sól
pieprz czarny mielony (około pół małej łyżeczki)
woda
Sposób wykonania :
Zielone pomidory, oraz cebulę kroimy w cienkie plasterki wsypujemy do garnka zalewamy wodą , dodajemy sól (1 łyżka na 1 litr wody) olej, oraz wszystkie przyprawy oprócz octu. Gotujemy na ogniu, aż warzywa będą miękkie. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski następnie wsypujemy pod koniec gotowania do naszych pomidorów i gotujemy jeszcze parę minut tak, aby papryka troszkę zmiękła. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy. Teraz próbujemy naszą sałatkę , czy ma odpowiedni smak, jeśli nie to doprawiamy ją , aby nam smakowała. Wkładamy naszą sałatkę do czystych słoików i pasteryzujemy 20 minut. Bardzo szybko się ją robi i jest dość tania, a smakuje wyśmienicie, oraz ładnie wygląda na talerzu !
SMACZNEGO !!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz