Składniki :
4 kg kapusty białej
2,5 kg marchewki
1 kg cebuli
1 kg ogórka kiszonego
0,80 dkg pieczarek
Marynata :
10 sztuk liścia laurowego
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu czarnego ( cały )
250 ml octu 10%
200 ml oleju
1 i 1/2 łyżki gorczycy białej
8 łyżek cukru
woda
sól ( Około 1 płaska łyżka na 1 litr wody )
Sposób wykonania :
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki, cebulę także kroimy w cienkie plasterki, pieczarki płuczemy i trzemy na tarce w cieniutkie plastry. Mieszamy to wszystko razem, dodajemy przyprawy, cukier, sól, olej i zalewamy wodą. Gotujemy aż nasze warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki i wlewamy ocet. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut. Teraz wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych wcześniej słoików i i zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 95 C. Przechowujemy w chłodnym miejscu np. w piwnicy lub spiżarni.
Możemy oczywiście dodać więcej lub mniej octu w zależności od gustu.
Życzę Smacznego !
PYSZNE !
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie i serdecznie pozdrawiam:)))
magdalenkowefrykasytv.blogspot.com
Dziękuję za zaproszenie :-)) Również gorąco i serdecznie pozdrawiam!
Usuń