Składniki :
2 kg świeżej słoniny
Sposób wykonania :
Słoninę kroimy w kostkę wielkości około 1cm. Wsypujemy do garnka i stawiamy na mały ogień. Pod garnek możemy dać blaszkę , aby się nam wolno topiła słonina i się nie przypaliła. Topimy około 2,5 godziny na małym ogniu, mieszając co kilkanaście minut. Gdy nasze skwarki zarumienią się na złoty kolor i wypłyną na wierzch, zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie jeszcze trochę się nam wytopią same. Jak już lekko z chłodzimy zlewamy je do czystych słoików lub innych pojemników np. plastikowych wiaderek i studzimy je, aby całkiem wystygły. Następnie zakręcamy i wkładamy do lodówki. W ten sposób możemy je przechowywać przez kilka tygodni. Nasze skwarki są chrupiące, świeże i aromatyczne!! W sklepie możemy kupić gotowe, ale są one nieraz spalone, twarde i często nie świeże. Tak więc warto mieć zrobione swoje skwarki, pod ręką w swojej lodówce. Możemy je używać do smażenia jajecznicy, można dodawać do gotowanej kapusty z grochem, oraz polać nimi ruskie pierogi, są wtedy pyszne.
Zobacz jak je wykonać : http://youtu.be/-ZQ9wJNSUoc
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz