poniedziałek, 23 września 2013

Piernik z bakaliami.






Piernik z bakaliami

Składniki :
1 szklanka miodu płynnego
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 18%
3 szklanki mąki pszennej
5 szt. jajek ( oddzielamy żółtka od białek )
2 łyżki margaryny lub masła
5 dkg kakao
1 łyżeczka sody
1 szt. przyprawy do piernika
1 opakowanie rodzynek lub innych  bakalii
Sposób wykonania :
  Tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy mamy już utartą masę wlewamy miód oraz śmietanę i mieszamy to wszystko razem. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o  czterech bokach ( 38cm x 22cm )wyłożoną papierem. Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami. Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową , aby nie było ich widać. Gdy były by na wierzchu, spaliły by się podczas pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 C. Po przestygnięciu wykrawamy ciasto i posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą. Jest to bardzo prosty, oraz tani  sposób na pyszne ciasto, a co najważniejsze zawsze się udaje.  



                             Życzę Smacznego!


 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz