czwartek, 12 września 2013
Jajecznica z chrupiącymi skwarkami.
Jajecznica ze skwarkami.
Składniki :
400 ml mleka
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól,pieprz
skwarki lub olej
Sposób wykonania :
Do nie dużego garnka wlać mleko, wbić jajka, dodać drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz oraz mąkę. To wszystko dokładnie wymieszać najlepiej montewką , aby nie było grudek. Na patelnie wsypać skwarki lub olej i podgrzać. Skwarki można kupić gotowe w sklepie, albo zrobić je samemu, ja robię je sam są miękkie i pachnące. Kupuję kawałek słoniny kroję w kostkę i smażę na patelni aż wytopi się z nich smalec. Na gorący tłuszcz wlewamy wcześniej dokładnie zmieszaną jajecznicę i smażymy około 5 minut. Nie wolno smażyć zbyt długo ponieważ nasza jajecznica podejdzie wodą ! Gdy już usmażymy zdejmujemy z ognia i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki oraz mieloną słodką papryką. Warto spróbować, jest bardzo smaczna.
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To coś nawet nie widziało jajecznicy. To omlet bardzo mocno przypieczony. Fu
OdpowiedzUsuń