Strony

poniedziałek, 29 lipca 2024

Domowy ketchup ( gęsty ).

 


 

 

Składniki :

3 kg mięsistych pomidorów

3 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 mały korzeń selera

3 słoiczki koncentratu pomidorowego ( 190 g każdy )

5 - 6 ząbków czosnku

4 łyżki cukru

1 łyżka soli niejodowanej

1 łyżka mielonej słodkiej papryki

1 - 2 łyżeczki mielonego chili ( opcjonalnie )

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

30 ml ( 2 łyżki ) octu

5 listków laurowych

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Sposób wykonania :

 Umyte pomidory pokrój na kawałki, usuń twarde końcówki, wsyp do garnka z grubym dnem. Marchewkę , pietruszkę i selera obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę i czosnek pokrój w kostkę . Do garnka z pomidorami wrzuć rozdrobnione warzywa, wymieszaj. Garnek postaw na małym ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na początku garnek przykryj pokrywką, aby szybciej się zagotowało, później gotuj bez przykrycia, wtedy woda szybciej odparuje. Pamiętaj o częstym mieszaniu łyżką . Gdy warzywa będą już miękkie zdejmij garnek z ognia, lekko wystudź. Zmiksuj całość blenderem, najlepiej ręcznym. Masę przetrzyj przez gęste sitko. To co zostanie na sicie ( pestki, skórki ) wyrzuć. Przełóż z powrotem do czystego garnka z grubym dnem. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól, paprykę, chili, pieprz, ocet, ziele angielskie oraz listki laurowe, wymieszaj. Garnek ponownie postaw na małym ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu aż masa zgęstnieje oczywiście bez przykrycia. Ja gotowałem trochę ponad 2 godziny. W tym czasie trzeba bardzo często mieszać, co sprawi że woda szybciej odparuje. Pamiętaj gdy ketchup wystygnie to jeszcze trochę zgęstnieje. Pod koniec gotowania wyjmij listki laurowe. Gotowy ketchup przełóż do czystych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 20 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Z tej porcji wyszło mi 15 słoiczków o pojemności 180 ml. 

 


 

  Smacznego !

 

 

sobota, 20 lipca 2024

Sałatka ogórkowa z marchewką i miodem ( na zimę ).

 


 

 

Składniki :

3 kg ogórków,  4 cebule
3 papryki czerwone
70 dkg młodej marchewki
3 łyżki soli,  0,5 l wody
6 łyżek miodu wielokwiatowego
8 ząbków czosnku
kilka listków laurowych
2 łyżeczki estragonu,  0,25 l octu
12 - 15 ziaren czarnego pieprzu

Sposób wykonania :

 Ogórki umyj, odetnij końce, pokrój w plasterki najlepiej ze skórką . Obraną cebulę pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie paski. Marchewkę umyj, obierz ze skórki pokrój w cienkie plasterki. Do pokrojonych warzyw wsyp sól, dokładnie wymieszaj, ubij ręką . Garnek przykryj pokrywką i odstaw na noc w ciemne chłodniejsze miejsce. W tym czasie warzywa puszczą trochę soku. Następnie do garnka wlej wodę , garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj przyprawy, miód, drobno posiekany czosnek, ocet, w razie potrzeby dopraw do smaku solą . Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj, zdejmij z ognia. Sałatkę przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. 

    Rada :

 Gdy marchewka nie jest już bardzo młoda to wtedy najlepiej pokroić ją i ugotować w niewielkiej ilości wody osobno. Twarda marchewka gotowana razem z innymi warzywami sprawi, że inne warzywa nam się rozgotują zanim marchewka będzie miękka. 

 


  

    Smacznego !

 

  

środa, 17 lipca 2024

Sałatka ogórkowa z przyprawą gyros.

 


 

 

Składniki :

3 kg ogórków

2 duże papryki czerwone

3 cebule

3 - 4 ząbki czosnku

2 łyżki soli niejodowanej

500 ml wody

200 ml octu ( najlepiej winnego )

25 dkg cukru

30 g przyprawy gyros

Sposób wykonania :

 Umyte ogórki kroimy na plasterki ( 3 mm ) razem ze skórką . Obraną cebulę kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w ćwiartki, usuwamy pestki, a następnie kroimy w cienkie paski. Pokrojone warzywa mieszamy. Następnie wsypujemy sól, dokładnie mieszamy, ubijamy i odstawiamy pod przykryciem na noc. W tym czasie warzywa puszczą sok. Teraz dodajemy cukier, wodę , mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy drobno posiekany czosnek, przyprawę gyros, ocet, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę . W razie potrzeby możemy doprawić sałatkę solą itp. Przekładamy do czystych słoików, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez 20 minut. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu. 

 


 

 

        Smacznego !

 

 

poniedziałek, 8 lipca 2024

Suszenie koperku na zimę.

 

Posiekany młody koperek.

 

 Do suszenia koperku na zimę najlepszy będzie koperek z własnego ogrodu. Na suszenie przeznaczamy młody świeży koper o wysokości około 15 cm. Taki koper ma najwięcej cennych składników, jest intensywnie pachnący i jasno zielony. Koper wyrywamy razem z korzonkami, przebieramy, usuwamy chore rośliny i zanieczyszczenia. Dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Koper najlepiej myć 3 razy, za każdym razem wylewamy brudną wodę i nalewamy świeżej czystej zimnej wody. Po umyciu strząsamy nadmiar wody przez energiczne potrząsanie koperkiem w ręce. Najlepiej robić to na świeżym powietrzu np. balkonie, tarasie itp. Bierzemy nieduży pęczek koperku odcinamy korzenie, tak około 3 cm nad korzeniami. Koper kroimy na drewnianej desce ostrym nożem. Nie kroimy go na bardzo drobno, po ususzeniu i tak łatwo go połamiemy na mniejsze części w razie potrzeby. Polecam kroić koperek razem z małymi łodyżkami, bo to  w nich jest najwięcej cennych właściwości, między innymi olejków eterycznych. Łodyżki kroimy na mniejsze kawałki, gałązki na większe. Pokrojony koper rozkładamy cienką warstwą na białym czystym papierze. Najlepiej jest kupić duży arkusz papieru pergaminowego i na nim suszyć. Nie suszymy kopru na gazetach, ponieważ przejdą ich chemikaliami np. farbą drukarską ! Koper suszymy w zacienionym miejscu lecz przewiewnym. Nie suszymy go na słońcu, ponieważ straci mnóstwo cennych składników i może nam zżółknąć ! Ja suszę na poddaszu przy otwartym okienku. Podczas suszenia codziennie mieszamy koper, aby szybciej i równo się suszył. Suszenie trwa w zależności od pogody kilka dni ( 5 - 7 dni ). Nie suszmy go zbyt długo bo nam zżółknie i straci na wartości. Wysuszony koperek najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym pomieszczeniu. Suszony koper przechowujemy nie dłużej niż 1 rok, później zrobi się z niego siano, straci składniki mineralne i aromat.  

 

   Smacznego !