sobota, 20 lipca 2024

Sałatka ogórkowa z marchewką i miodem ( na zimę ).

 


 

 

Składniki :

3 kg ogórków,  4 cebule
3 papryki czerwone
70 dkg młodej marchewki
3 łyżki soli,  0,5 l wody
6 łyżek miodu wielokwiatowego
8 ząbków czosnku
kilka listków laurowych
2 łyżeczki estragonu,  0,25 l octu
12 - 15 ziaren czarnego pieprzu

Sposób wykonania :

 Ogórki umyj, odetnij końce, pokrój w plasterki najlepiej ze skórką . Obraną cebulę pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie paski. Marchewkę umyj, obierz ze skórki pokrój w cienkie plasterki. Do pokrojonych warzyw wsyp sól, dokładnie wymieszaj, ubij ręką . Garnek przykryj pokrywką i odstaw na noc w ciemne chłodniejsze miejsce. W tym czasie warzywa puszczą trochę soku. Następnie do garnka wlej wodę , garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj przyprawy, miód, drobno posiekany czosnek, ocet, w razie potrzeby dopraw do smaku solą . Całość dokładnie wymieszaj, zagotuj, zdejmij z ognia. Sałatkę przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. 

    Rada :

 Gdy marchewka nie jest już bardzo młoda to wtedy najlepiej pokroić ją i ugotować w niewielkiej ilości wody osobno. Twarda marchewka gotowana razem z innymi warzywami sprawi, że inne warzywa nam się rozgotują zanim marchewka będzie miękka. 

 


  

    Smacznego !

 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz