Składniki :
2 kg dojrzałych owoców derenia
50 dkg owoców aronii
3 l wody
2 kg cukru
Sposób wykonania :
Aronię przebierz, umyj, wsyp do foliowego woreczka, włóż na 24 - 48 godzin do zamrażarki. Owoce derenia przebierz, umyj. W większym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) zagotuj wodę z cukrem. Na gotujący się syrop wrzuć owoce derenia i rozmrożone owoce aronii, wymieszaj, zagotuj. Gdy całość się zagotuje, zdejmij garnek z ognia, odstaw pod przykryciem na 24 godziny. W tym czasie owoce puszczą sok. Następnie przecedź przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany sok rozlej do czystych małych słoiczków lub butelek. Brzegi słoików wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem, zamknij szczelnie wieczkami. Pasteryzuj przez 20 - 30 minut od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 90 -95 C. Na słoiczki warto nakleić etykiety z opisem i datą przygotowania. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Sok z derenia możemy dodawać do herbaty lub rozcieńczyć wodą i wypić. Sok ten możemy przygotować bez dodatku aronii, lecz dzięki dodaniu owoców aronii, sok ma ładniejszy kolor i jest zdrowszy.
Sok z derenia wspiera odporność naszego organizmu, ponieważ zawiera dużo witaminy C, można go stosować zarówno profilaktycznie, jak i w trakcie przeziębienia. Zmniejsza ryzyko anemii, zawiera bowiem żelazo. Ma działanie zapierające, dlatego sprawdza się w łagodzeniu biegunek. Działa moczopędnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu warto go stosować przy problemach z układem moczowym. Pobudza apetyt i przyspiesza rekonwalescencję , a także usuwa toksyny i działa antyoksydacyjne.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz