niedziela, 3 września 2023

Śliwki w syropie lekko octowym.

 


 

Składniki :

około 3 kg śliwek węgierek
1 l wody
80 dkg cukru
1/4 szklanki octu
kilka goździków

Sposób wykonania :

  Śliwki umyj, wydryluj, poprzekrawaj na połówki. Poukładaj dość ciasto w wyparzonych wcześniej słoiczkach. Do każdego słoiczka wrzuć po 1 - 2 goździki. Wodę zagotuj z cukrem i octem. Gorącym syropem zalej śliwki. Natychmiast zamknij słoiki wieczkami. Słoiki obróć do góry dnem na noc. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po wyjęciu śliwek ze słoika odsączamy je z nadmiaru syropu, układamy np. na małym talerzyku. Możemy je udekorować, wkładając do dołeczka śliwki obrane migdały.

 


 

 

       Smacznego !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz