Składniki :
kapusta kiszona
mięso wieprzowe np. szynka surowa, biodrówka
kiełbasa
olej
skwarki ze smalcem
ziele angielskie
pieprz czarny cały
kilka listków laurowych
pieprz czarny mielony
kurkuma
papryka czerwona słodka mielona
sól
kminek
cebula ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy na drewnianej deseczce, wsypujemy do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Kapustę zalewamy wodą , aby była nią całkiem przykryta. Jeśli chcemy, aby kapusta była mniej kwaśna to odlewamy wodę i zalewamy ponownie kapustę wodą . Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy kapustę przez około 20 minut, od czasu do czasu ją mieszając. Następnie odcedzamy wodę . Mięso kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Przestygnięte mięso ( może być jeszcze trochę ciepłe ) kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do ugotowanej kapusty. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę , kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Kiełbasa powinna się lekko zarumienić, pamiętajmy, aby ją od czasu do czasu przemieszać. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do kapusty. Możemy też dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na patelni na oleju. Do kapusty dodajemy skwarki ze smalcem, przyprawy, doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem, całość dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze parę minut. Bigos jest gotowy, najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą . Wystarczy go wtedy podgrzać i podać na stół. Jeśli ktoś chce to może dodać do bigosu przecieru pomidorowego , a także ugotowanych i posiekanych grzybków.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz