Piernik jest ciemny i mięciutki. |
Składniki :
100 g masła
180 g cukru ( może być trzcinowy )
4 łyżki miodu ( najlepiej naturalnego )
1 łyżka ciemnego kakao
2 przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
250 ml ( 1 szklanka ) ciemnego piwa
2 całe jajka
2 płaskie łyżeczki sody
300 g mąki pszennej
Polewa :
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
6 łyżek śmietanki kremówki
Przygotuj dodatkowo :
trochę posiekanych orzechów
Sposób wykonania :
Mąkę piwo i jajka wyjmujemy z lodówki na 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Masło rozpuszczamy w większym garnku lub rondelku, dodajemy cukier i miód, mieszamy aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i przesiane kakao, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Do lekko ciepłej masy wlewamy piwo, mieszamy, roztrzepane jajka, mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy partiami cały czas mieszając, wymieszaną mąkę z sodą i przesianą przez sitko. Ciasto powinno być jednolite bez grudek. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki o wymiarach 30x11x7 cm lub dwóch mniejszych wyścielonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli pieczemy w dwóch mniejszych foremkach to czas pieczenia będzie nieco krótszy. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Piernik możemy udekorować cukrem pudrem lub oblać polewą i posypać posiekanymi orzechami. Polewę przygotowujemy w następujący sposób : do małego rondelka lub miseczki wlewamy śmietankę , podgrzewamy na ogniu, ale nie zagotowujemy ! Zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną na kawałki czekoladę , mieszamy, aby czekolada się rozpuściła i połączyła ze śmietanką na jednolitą konsystencję . Przygotowaną polewą oblewamy piernik i posypujemy posiekanymi orzechami. Orzechy mogą być włoskie lub arachidowe jakie kto lubi. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy. Ciasto jest najlepiej kroić ostrym nożem zamoczonym na chwilę w gorącej wodzie, wtedy polewa podczas krojenia nie będzie się łamać . Piernik jest ciemny, mięciutki, długo zachowuje świeżość i bardzo aromatyczny, mocno korzenny. Polecam ten przepis ! :)
Smacznego !
Mi piernik jakoś nie wychodzi. Bardzo lubię i nie poddaję się
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu na pewno wyjdzie. 😊 Upiec według tego przepisu. 😁
UsuńBardzo ciekawy pomysł z dodaniem piwa do piernika. Na pewno będzie smakowało mojemu mężowi.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis z dodatkiem piwa. Na pewno wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takiego.Z chęcia spróbuję go zrobić.
OdpowiedzUsuńPiernik pyszny i prosty w wykonaniu. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Nie słyszałam o takiej wersji piernika
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie. Bardzo oryginalny przepis.
OdpowiedzUsuńPierniki mogłabym zajadać codziennie :D
OdpowiedzUsuńPiernik puszysty jak chmurka, wygląda obłędnie, trzeba przetestować :)
OdpowiedzUsuń