Ryż podawaj jeszcze lekko ciepły. |
Składniki :
1 i 1/2 l wody
12 łyżek ryżu
3 łyżki cukru
sól
Dodatkowo przygotuj :
kilka średnich jabłek
cynamon mielony
cukier
imbir mielony ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Wodę zagotuj, wsyp opłukany ryż, dodaj trochę soli, ugotuj ryż do miękkości ( około 20 minut ). Pod koniec gotowania dodaj 3 łyżki cukru, dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wyłóż połowę ryżu do np. brytfanny emaliowanej średniej wielkości, poukładaj na ryżu dość ciasno ćwiartki jabłek, posyp cukrem, cynamonem i imbirem. Na jabłka wyłóż drugą część ryżu, ponownie poukładaj jabłka, posyp cukrem, mielonym cynamonem i imbirem. Rondel z ryżem przykryj pokrywką , włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 C i zapiekaj około 60 - 70 minut, aż jabłka dobrze zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilkanaście minut, aby trochę wystygł. Podawaj jeszcze ciepły na małych talerzykach.
Aromat zapiekanego ryżu unosi się po całym domu.
Życzę smacznego !
Pychota. Uwielbiam za ten smak i zapach. :)
OdpowiedzUsuńRyż z jabłkami to maja ulubiona potrawa i mogłabym ją jeść codziennie. W ten sposób jeszcze go nie przygotowywałam, ale na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuń