Składniki :
3 kg wiśni
80 dkg cukru
Sposób wykonania :
Wiśnie przebierz, opłucz na cedzaku pod bieżącą
wodą , wydryluj, wyciśnij sok w sokowirówce, a najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Otrzymany sok wlej do garnka z grubym dnem, postaw na ogniu, dodaj cukier, wymieszaj. Sok zagotuj od czasu do czasu mieszając. Gdy sok się zagotuje, zbierz pianę , zdejmij garnek z ognia. Gorący sok rozlej do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Słoiczki obróć do góry dnem lub pasteryzuj przez 10 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej przez rok nie dłużej.
Życzę udanych przetworów !
U mnie w tym roku słabo z owocami, ale taki soczek uwielbiam.
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa, pamiętam jak mama robiła
OdpowiedzUsuń