Składniki :
35 dkg miąższu z dyni ( bez skórki i pestek )
5 - 6 średnich jabłek
20 dkg masła
20 dkg cukru
3 całe jajka
25 dkg mąki
3/4 małego opakowania proszku do pieczenia
3 łyżki świeżego mleka
5 dkg orzechów włoskich
Sposób wykonania :
Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło
( lub margarynę ) utrzyj na puszystą masę , następnie dodaj cukier i dalej ucieraj jeszcze chwilę. Jajka wybij do miski, do jajek wlej mleko, całość ubij trochę trzepaczką lub widelcem. Rozmieszane jajka dodawaj stopniowo do utartego masła, dalej ucieraj, aby cukier się rozpuścił. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj startą dynię , wymieszaj. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę ( o wymiarach około 20 cm x 25 lub trochę mniejszą , możesz też wyłożyć do dużej tortownicy ) wyłożoną papierem do pieczenia, boki wysmaruj roztopioną margaryną . Ciasto rozsmaruj równo łyżką , posyp drobno posiekanymi orzechami, lekko powbijaj je łyżką do ciasta. Jabłka obierz, pokrój na ósemki, powbijaj lekko w niedużych odstępach do ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 170 C bez termoobiegu ) i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy na porcje.
Ciasto to jest puszyste, smaczne i zdrowe, nie jest zbyt słodkie, doskonale nadaje się do poobiedniej kawy lub herbaty. Polecam !
jabłka wciskamy lekko do ciasta |
Wygląd ciasta po upieczeniu |
Życzę smacznego !
Mmm, wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń