niedziela, 18 listopada 2018
Jak przechowywać surowe ryby, aby zachowały dłużej świeżość.
Surowe ryby najlepiej jest przechowywać w temperaturze - 2 - 0 C. Dobrym sposobem na przechowywanie surowych ryb jest napełnienie pojemnika kruszonym lodem, położenie na nim ryb i posypanie ich lodem tak, aby całe były nim przykryte. Pojemnik wkładamy do lodówki, możemy tak przechowywać ryby przez 2 - 3 dni.
Jeśli nie mamy lodu, to możemy owinąć dokładnie surowe ryby ściereczką namoczoną octem, a następnie wkładamy ryby do lodówki. Tak zabezpieczone dłużej zachowają świeżość. Jest to starodawny sposób naszych babć.
Dobrym sposobem jest też przechowywanie surowych ryb w chłodziarkach wyposażonych w komory typu BioFresh lub BioFresh - Plus. W tych komorach jest utrzymywana temperatura około 0 C.
Zwróć także uwagę podczas zakupów surowych ryb, im będą świeższe tym, dłużej można je będzie przechowywać.
Oto kilka wskazówek :
1 ) Świeża ryba praktycznie nie ma zapachu lub pachnie morzem i jodem. Im starsza ryba, tym mniej przyjemny jej zapach.
2 ) Jędrna, błyszcząca powierzchnia ryby oznacza jej świeżość.
3 ) Oczy ryby mówią wszystko o jej świeżości ! Bardzo świeża ryba ma je wypukłe, jasne i przejrzyste. Ciemniejsze, spłaszczone i mętne to znak, że ryba jest nieświeża.
Pozdrawiam !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja dodam, że najlepsze do tego rozwiązanie to zakup zgrzewarki prózniowej 0 nic nam nie śmierdzi, czy tłuste czy ryba, potem torebeczke wywalamy, ja mam Food Saver
OdpowiedzUsuń