Składniki :
mąka żytnia typ 2000
przegotowana letnia woda
Sposób wykonania :
Do czystego ( najlepiej wyparzonego ) większego słoika dodaj 30 g mąki żytniej typ 2000 oraz 30 g przegotowanej i ostudzonej wody. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką . Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 24 godziny w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodaj ponownie 30 g mąki żytniej typ 2000 oraz 30 g wody , znów całość dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na kolejne 24 godziny. Powtarzaj tę czynność przez kolejne dwa dni. W piątym dniu zakwas jest gotowy, możesz na nim upiec domowy chleb. Zakwas ten zawsze się udaje i chyba nigdy nie wykipi, przynajmniej mi się to nie zdarzyło.
Polecam ten przepis !
Życzę udanych wypieków !
W ten sam sposób robiłam zakwas i mam go już kilka lat. Tak, to jest prawidłowy przepis na zakwas. Można według tego przepisu zrobić też zakwas pszenny, na mące 2000 pszennej.
OdpowiedzUsuń