Składniki :
2 kg buraków ćwikłowych
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka soli niejodowanej
2 l wody
Sposób wykonania :
Buraki dokładnie umyj, usuń ogonek i część, z której wyrastały liście ( nie musisz obierać ze skórki ), pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Do dużego słoja, a najlepiej garnka z kamionki wrzuć ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listki laurowe i obrany czosnek. Następnie dodaj pokrojone buraki. Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodą zalej buraczki tak, aby wszystkie były pod wodą . Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co dzień sprawdzaj, aby buraczki były pod wodą , gdy będą wystawać, mogą zacząć się psuć. Słój powinien stać około 5 - 7 dni. Gdy na wierzchu wody będzie się zbierać piana, usuń ją czystą łyżką . Gdy buraczki będą już ukiszone, piana nie będzie się pojawiać. Następnie przecedź przez gęste sitko lub gazę , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 6-7 dni.
Pij 1szklankę kwasu dziennie. Gdyby miał zbyt mocny smak możesz go trochę rozcieńczyć przegotowaną i wystudzoną wodą . Kwas buraczany jest naturalnym środkiem oczyszczającym wątrobę z toksyn. Pij go przez kilka miesięcy, a Twoja wątroba będzie jak nowa.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz