Składniki :
15 dkg mlecznej czekolady
5 dkg masła lub margaryny dobrej jakości
Sposób wykonania :
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do małej miseczki. Dodajemy masło lub margarynę. Masło ( lub margarynę ) jeśli jest twarde kroimy w cienkie plastry, aby szybciej nam się rozpuściło. Najlepiej jest dodać miękkie masło, wtedy szybko nam się połączy z czekoladą i nie będziemy go musieli kroić. Do większego garnka wlewamy wodę , garnek stawiamy na ogniu. Miskę z czekoladą stawiamy do wodnej kąpieli. Od czasu do czasu mieszamy całość łyżką. Uważajmy, aby nie przegrzać czekolady, nie może ona zbyt długo się podgrzewać, bo może nam się ''zważyć'' . Gdy masło i czekolada nam się całkiem rozpuści, ciepłą polewą oblewamy nasze ciasta, ciasteczka.
Rada : Gdyby Twoja polewa była zbyt twarda, mało płynna, możesz dodać łyżkę oleju kokosowego tłoczonego na zimno. Po dodaniu oleju polewa staje się bardziej płynna i szybko nie zastyga, możemy nią spokojnie dekorować ciasteczka nie martwiąc się , że polewa nam zastygnie.
Możemy też użyć czekolady gorzkiej lub dodać do polewy trochę ciemnego kakao, wtedy nasza polewa będzie ciemniejsza. Gdy zrobimy naszą polewę z czekolady gorzkiej wtedy, aby nasza polewa była bardziej płynna możemy dodać trochę więcej masła. Zbyt twarda polewa może nam się łamać podczas krojenia, ale i na to jest sposób. Aby polewa nie łamała nam się podczas krojenia ciast trzeba moczyć nóż, którym kroimy ciasto w gorącej wodzie. tutaj znajdziesz więcej na ten temat : krojenie ciast :)
Życzę udanych wypieków !
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie faktycznie czasami zdarzało się, że niestety ale polewa czekoladowa nie wychodziła taka jaką byśmy chcieli zrobić. Ja właśnie dlatego za każdym razem korzystam ze sprawdzonego przepisu na polewę czekoladową od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ i wychodzi mi ona za każdym razem.
OdpowiedzUsuńTeż fajny przepis, muszę kiedyś wypróbować. :)
Usuń