sobota, 4 listopada 2017

Domowa czekolada - mleczna.









 Dziś podam Wam przepis na pyszną domową czekoladę.
  

Składniki :
10 dkg masła ( 82 % tłuszczu )
1 szklanka cukru ( 250 ml )
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki świeżego mleka
2 łyżki ciemnego kakao
Sposób wykonania :
 Mleko wlej do rondla, wsyp cukier, rondel postaw na ogniu i podgrzej. Mieszaj, aby cukier się nie przypalił. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści, nie doprowadź do zagotowania. Mleko w proszku wymieszaj z kakao, przesiej przez sitko, wsyp do płynu, cały czas dość energicznie mieszając, do całkowitego połączenia się składników. Teraz mieszaj powoli, aż masa trochę zgęstnieje. Formę na czekoladę wysmaruj cieniutko masłem, wylej masę czekoladową , wyrównaj. Odstaw w chłodne miejsce no około 12 godzin. Gotowe.
 Do masy czekoladowej możesz dodać rodzynki, kawałki migdałów lub orzechy laskowe, wtedy Twoja czekolada będzie  jeszcze smaczniejsza. Możesz dodać do masy łyżkę miodu pszczelego, ale wtedy musisz odjąć tyle cukru ile dodajesz miodu.

 Rada : Formy na czekoladę możesz kupić np. w internecie. Wpisz w wyszukiwarce ''forma do czekolady '' a pojawią się sklepy z formami różnego kształtu i wielkości. Ja używam formy do czekolady tabliczka. 



                         Smacznego !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz