poniedziałek, 27 listopada 2017
Ciasto ze śliwkami.
Składniki :
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
20 dkg masła ( lub oleju )
80 dkg śliwek ( najlepsze będą dojrzałe węgierki )
Sposób wykonania :
Śliwki opłucz, pokrój na połówki, usuń pestki, ułóż na sicie, aby się osuszyły. Masło roztop na małym ogniu w małym rondelku uważaj, aby się nie zagotowało. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewaj cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas mieszając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Wsypuj stopniowo do ubitej masy cały czas mieszając ( miksując ). Tortownicę lub małą blaszkę z czterema bokami wysmaruj tłuszczem ( np. niezbyt rozgrzanym smalcem ), wysyp kaszką manną. Wylej gotowe ciasto do formy, wyrównaj, na wierzch poukładaj osączone śliwki w niewielkich odstępach. Śliwki lekko powbijaj palcami w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C ) przez około 45- 50 minut. Czy ciasto jest już upieczone możesz sprawdzić wbijając w nie cienki patyczek lub zapałkę. Jeśli nic do patyczka się nie przykleiło to znak, że ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu możesz udekorować ciasto cukrem pudrem lub pokropić białą czekoladą.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przepis brzmi bardzo ciekawie, ciasto musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń