sobota, 16 września 2017

Grzyby marynowane.










Składniki :
1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek )
1 łyżka soli
1 l wody
Marynata :
4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody
2 czubate łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka białej gorczycy
kilka całych goździków
3-4 listki laurowe
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 szklanka octu spirytusowego 10 %
Sposób wykonania :
 Grzyby dokładnie oczyść, umyj, jeśli są duże pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli, wrzuć na wrzątek grzyby, gotuj przez około 12-15 minut. Następnie grzyby odcedź, przelej gorącą wodą. Do każdego słoika wrzuć trochę przypraw ( goździk, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, gorczyca ). Każdy słoik napełnij ugotowanymi grzybami do wysokości 2/3 słoika. 
Marynata : Wodę przeznaczoną na marynatę zagotuj, dodaj cukier, sól, ocet, wymieszaj dokładnie. Gorącą zalewą napełnij słoiki z grzybami. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki z grzybami przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 

 Rada : Aby grzyby marynowane były smaczne, trzeba je dobrze posolić w fazie obgotowywania. Gdy dodamy zbyt mało soli grzyby marynowane wychodzą przeważnie zbyt kwaśne.



                 Życzę udanych przetworów ! 


 
   

2 komentarze:

  1. grzyby marynowane to zawsze ideał :) czy na przekąskę na przyjęciu, czy zamiast surówki. Za młodu zawsze wcinałam ze słoika bez niczego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ktoś może wie jak uratować zamarynowane grzybki już w słoikach jeśli zapomniało się je wcześniej posolić?! :(

    OdpowiedzUsuń