sobota, 9 września 2017

Aromatyczna konfitura z białych winogron z figami.









 Jeśli obrodziły Ci w Twoim ogrodzie białe winogrona to musisz zrobić tę smaczną i aromatyczną konfiturę. Doskonale nadaje się do deserów, na śniadaniowe kanapki itp. Zapraszam po przepis :

Składniki :           na 6-7 małych słoiczków
1 kg białych winogron ( najlepiej słodkiej odmiany )
7 świeżych fig
60 dkg cukru żelującego ( 2:1 )
Sposób wykonania :
 Winogrono opłucz pod bieżącą wodą , pokrój na połówki ( jeśli Twoje winogrono ma pestki usuń je ). Figi umyj, usuń ogonki, miąższ pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Owoce winogrona wsyp do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą trochę soku, od czasu do czasu zamieszaj. Następnie zmiksuj blenderem, ale nie na papkę , mogą zostać niewielkie kawałki.
Do winogrona wsyp cukier żelujący, doprowadź do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone figi. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, na powierzchni konfitury powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Gotową konfiturę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 

 Rada : Podczas studzenia słoików po pasteryzacji wielokrotnie odwracaj je, aby plasterki fig równomiernie ułożyły się po całej zawartości słoika, były na dnie i na górze. 


                         
                         Smacznego !


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz