poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Szybkie i smaczne ciasto Zebra.
Ciasto to jest tanie i bardzo szybko się je robi. Można je przygotować w kilka minut. Wyśmienicie smakuje, polecam ! U mnie w domu zniknęło ze stołu po kilkunastu minutach. :)
Składniki : na blaszkę o wymiarach 25cm x 28cm
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1 szklanka zimnej wody ( może być gazowana )
1 szklanka oleju rzepakowego
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao
cukier puder do posypania
Sposób wykonania :
Do większego rondla wbij jajka, wsyp cukier, zmiksuj na puszystą masę. Następnie wlej wodę cały czas miksując. Teraz wlej olej, zmiksuj. Na koniec dodawaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj do dokładnego połączenia się składników. Podziel masę na dwie równe części. Do pierwszej części dodaj 3 łyżki mąki pszennej, zmiksuj. Do drugiej dodaj przesiane kakao, zmiksuj. Na wyścieloną blaszkę papierem do pieczenia ciast wykładaj na przemian łyżką ciasto białe i ciemne. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C do suchego patyczka. Gdy po wbiciu cienkiego patyczka w ciasto patyczek jest suchy, ciasto się do niego nie przykleiło, to znak, że nasze ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu wyjmij je z blaszki, posyp cukrem pudrem i pokrój na prostokąty.
Rada : Jeśli chcesz możesz do białego ciasta dodać olejek cytrynowy, a do ciemnego olejek rumowy, wtedy Twoje ciasto będzie mieć piękny aromat.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz