niedziela, 30 kwietnia 2017
Ciasto czekoladowe z jabłkami.
Ciasto to jest tanie, szybkie, puszyste i smaczne. polecam.
Składniki :
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao
3 średnie lub 2 duże jabłka
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Cały czas miksując wlewaj stopniowo olej. Mąkę wymieszaj z sodą i kakao, przesiej przez sitko. Dodawaj stopniowo do masy, zmiksuj. Na koniec dodaj jabłka obrane i pokrojone w małą kostkę oraz orzechy. Wymieszaj wszystkie składniki razem. gotową masę wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez około 40-45 minut. Czy ciasto jest już upieczone możesz sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z blaszki, posyp lekko cukrem pudrem, pokrój na prostokąty.
Rada : Gdy mieszasz ciasto z mąką robi się ono dość gęste dlatego zamiast miksować mikserem możesz je wymieszać np. używając pałki do ucierania ciast, aby nie spalić silnika miksera.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz