niedziela, 28 lutego 2016
Zupa grzybowa zabielana.
Składniki : na 4 porcje
40 dkg świeżych grzybów leśnych
1 marchewka
1/2 korzenia pietruszki
1 cebula
kawałek selera
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 listek laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
zielony koperek lub natka pietruszki
100 ml śmietany
2 l zimnej wody
Sposób wykonania :
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj, usuń pianę. Wrzuć przyprawy, gotuj 15 minut. marchewkę , pietruszkę i selera, obierz, opłucz, pokrój w kostkę , wrzuć do zupy. Cebulę obierz, pokrój w kostkę , zarumień na maśle, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 15 minut. Zupę zapraw mąką rozmieszaną ze śmietaną , zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Prze podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz