piątek, 5 lutego 2016
Pierogi z mięsem.
Składniki :
Ciasto :
53 dkg mąki
1/2 szklanka wody
1 jajko ( najlepiej z wiejskiego chowu )
sól
Farsz :
50 dkg mięsa wołowego bez kości
20 dkg włoszczyzny
1 cebula
1 jajko
1 łyżka tłuszczu
sól
pieprz mielony
gałka muszkatołowa
stopiona słonina do okraszenia
Sposób wykonania :
Mięso opłucz, włóż do wrzącej, osolonej wody, ugotuj, pod koniec gotowania dodaj umytą włoszczyznę. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij z wody, ostudź. Pokrój na małe kawałki i zmiel razem z włoszczyzną. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulkę , surowe jajko, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi wrzuć na wrzącą , osoloną wodę i ugotuj. Podawaj gorące polaną stopioną słoniną.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz