Składniki :
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ( 250 ml ) cukru
25 dkg jogurtu naturalnego
12 dkg masła
4 jajka
1 średnia cytryna
1 łyżka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg wiórków kokosowych
cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób wykonania :
Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, osusz, skórkę zetrzyj na tarce, z cytryny wyciśnij sok. Masło rozpuść w małym rondelku na małym ogniu cały czas mieszając ( masło nie może się zagotować ! ), odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj jogurt, wymieszaj, najlepiej rózgą cukierniczą lub mikserem na wolniejszych obrotach. Wlej przestudzone, ale płynne masło, dodaj sok z cytryny oraz otartą skórkę , ponownie wymieszaj jak poprzednio. Wsyp wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę , dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Na końcu dodaj wiórki kokosowe, całość wymieszaj drewnianą łyżka. Ciasto przełóż do formy keksówki ( 11x30 cm ), wyrównaj łyżką .
Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C przez około 50 minut. Patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Babkę po wyjęciu z piekarnika pozostaw na około 15 minut w foremce, a następnie wyjmij na drewnianą deseczkę. Po wystudzeniu możesz udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową .
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz