Najlepiej smakują z ketchupem, jogurtem naturalnym lub miodem. |
Składniki :
250 g zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
1 całe jajko
10 łyżek kaszy manny
1 płaska łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli ( najlepiej kłodawskiej )
szczypta świeżo zmielonego pieprzu ( opcjonalnie )
olej do smażenia
Dodatkowo przygotuj :
ketchup, jogurt naturalny lub miód
Sposób wykonania :
Twaróg wymieszaj z cukrem, solą i roztrzepanym jajkiem. Dodaj kaszę mannę , całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką na jednolitą masę . Z ciasta uformuj kilki wielkości dużego orzecha włoskiego ( piłeczki pingpongowej ), a następnie przez spłaszczenie kulek palcami uformuj nieduże placuszki o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż z obu stron na złoty kolor przez około 5 minut z każdej strony, w ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę . Podawaj jeszcze lekko ciepłe z ketchupem , jogurtem naturalnym lub cieniutko posmarowane miodem naturalnym.
Z ciasta formujemy kulki. |
Z kulek robimy małe placuszki. |
Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. |
Życzę smacznego !
Ciekawy przepis. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takich placuszkach. Będę musiała wypróbowac przepis
OdpowiedzUsuńDla mnie to coś nowego. Jestem ciekawa jak smakują
OdpowiedzUsuńWszelkie placuszki zawsze chętnie spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne placki. Przyznam jednak, że z keczupem jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńZ ketchupem smakują wyśmienicie, przynajmniej mnie. Pozdrawiam ! :)
UsuńCiekawy przepis. Nigdy nie spotkałam takiego.
OdpowiedzUsuńEkstra. Dla mnie to nowośc, będę próbować.
OdpowiedzUsuńProste i pyszne placki. Już wypróbowane. :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz takie widzę. Bardzo jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńNiezłe propozycje, polecam też moją kul propozycję
OdpowiedzUsuń