Wyszło mi 13 słoiczków po 180 ml. |
Składniki :
3 kg dojrzałych malin
1 kg cukru
2 cytryny
1 szklanka wody ( 250 ml )
Sposób wykonania :
Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki. Maliny zasyp cukrem w dużym słoju, dodaj skórkę z cytryn. Słój przykryj lnianą ściereczką , aby do środka nie dostały się muszki. Odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny, w tym czasie owoce puszczą sok. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę . Odcedzone maliny wsyp do garnka, zalej wodą , wymieszaj. Garnek postaw na ogniu zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, gdy trochę przestygnie przecedź przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki soku z owoców. Otrzymany sok zagotuj, dodaj wyciśnięty sok z cytryn ( sok przefiltruj przez bardzo gęste sitko lub lniane płótno ), wymieszaj i gorący rozlej do małych słoiczków. Słoiczki szczelnie zamknij wieczkami, obróć do góry dnem. Możesz też pasteryzować przez 15 minut. Sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sok malinowy z cytryną możesz dodawać do herbaty lub wymieszać w szklance z wodą i wypić.
Pozdrawiam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz