piątek, 19 lipca 2019
Fasolka szparagowa w panierce.
Składniki :
młoda fasolka szparagowa zielona lub żółta
bułka tarta lub kaszka kukurydziana drobna
sól
woda
Sposób wykonania :
Fasolkę myjemy, odcinamy końce ostrym nożykiem. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku. Garnek kładziemy na ogniu i gotujemy do miękkości. Gdy fasolka jest już miękka, odcedzamy, możemy ją odcedzić na durszlaku. Następnie wlewamy do ugotowanej fasolki trochę oleju, może to być olej rzepakowy tłoczony na zimno, ale równie dobrze może to być olej lniany lub oliwa z oliwek. Teraz posypujemy fasolką bułką tartą lub kaszką kukurydzianą drobną. Całość mieszamy, i podajemy gorącą. Taka fasolka doskonale nadaje się do drugiego dania z ziemniakami i np. kotletem mielonym. Możemy też ją zjeść jako osobne danie.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mama taką robiła, będę musiała sama w końcu zrobić
OdpowiedzUsuń