wtorek, 19 czerwca 2018
Co zrobić, aby młode ziemniaki mniej czerniały podczas gotowania.
Aby młode ziemniaki mniej czerniały podczas gotowania, należy dodać do wody, w której będziemy je gotować nieco świeżego mleka. Warto też pamiętać o tym, aby ziemniaki podczas obierania te, które już obraliśmy wrzucać do zimnej wody, ponieważ ziemniaki robią się ciemne w wyniku kontaktu z powietrzem. Możemy też do tej wody dodać odrobinę mleka. W ten sam sposób możemy oczywiście postępować, gdy gotujemy i obieramy starsze ziemniaki, np. do rosołu. Ja do starszych ziemniaków, które są przeznaczone do tłuczenia, nie dodaję mleka, ale dodać nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, ziemniaki będą smaczniejsze.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Praktyczna i prosta porada. Trzeba zapamiętać. :-) Ja mleko dodaję do tartych ziemniaków na placki ziemniaczane, właśnie po to, aby nie ciemniały. Teraz trik zastosuję także do ich gotowania. :-)
OdpowiedzUsuń