sobota, 23 stycznia 2016
Jak sprawdzić, czy tłuszcz do smażenia (np.pączków, faworków) jest już rozgrzany.
Sposób 1
Chcąc sprawdzić, czy tłuszcz do smażenia jest już wystarczająco rozgrzany, trzeba wrzucić do niego kawałek obranego, surowego ziemniaka. Jeżeli ziemniak zaraz po wrzuceniu zaczyna się smażyć, obok ziemniaka robią się bąbelki powietrza to znak , że tłuszcz jest już rozgrzany. Jeśli natomiast nie dzieje się nic, to znaczy, że tłuszcz jest jeszcze za zimny do smażenia.
Sposób 2
Gdy nie mamy pod ręką kawałka ziemniaka, możemy wrzucić do tłuszczu kawałek ( małą kuleczkę ) surowego ciasta drożdżowego lub kruchego. Jeśli zaraz po wrzuceniu ciasto zaczyna się smażyć, pojawiają się obok ciasta bąbelki, a ciasto wypływa na powierzchnię to znak, że tłuszcz jest już wystarczająco rozgrzany. Jeśli po wrzuceniu ciasta nic się nie dzieje, a ciasto opadło na dno, to znak, że tłuszcz jest jeszcze nie nagrzany.
Sposób 3
Temperaturę tłuszczu możemy sprawdzić za pomocą elektronicznego, kuchennego termometru. gdy termometr wskaże nam temperaturę około 140 C to znak, że tłuszcz jest już wystarczająco nagrzany do smażenia naszych potraw. Termometr taki możemy kupić w sklepach lub zamówić przez internet. Koszt takiego termometru to około 40 zł.
Sposób 4
Chcąc sprawdzić czy tłuszcz jest już nagrzany możemy skropić go odrobiną zimnej wody, jeśli tłuszcz po skropieniu zaczyna skwierczeć, to znak, że jest już rozgrzany, jeśli natomiast nic się nie dzieje to znak, że tłuszcz jest jeszcze zimny.
Uwaga ! Nie polecam jednak tego sposobu ponieważ tłuszcz po skropieniu go wodą może prysnąć nam do oka lub poplamić kuchnię !
Życzę udanych wypieków !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz