Składniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Borówki myjemy, usuwamy zanieczyszczenia oraz zielone jagody. Wsypujemy do rondla, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Stawiamy na nie duży ogień i zagotowujemy. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, ciągle podgrzewając. Zagotowujemy. Teraz wsypujemy powoli cukier wymieszany z Dżemixem i kwaskiem, cały czas mieszając. Gotujemy przez 2-3 minuty, mieszając co pewien czas. Gorący dżem wlewamy do małych czystych słoiczków, zakręcamy pokrywkami i pasteryzujemy 10 minut. Przechowujemy z ciemnym i chłodnym miejscu przez 1 rok.
Składniki : 2 kg borówek 80 dkg cukru Sposób wykonania : Borówki oczyścić, opłukać, wymieszać z cukrem, wsypać do dużego słoja. Słoik przykryć papierem lub czystą ścierką , odstawić na 48 godzin w chłodne i ciemne miejsce, aby jagody puściły sok. Następnie borówki przesypać do dużej miski wyścielonej dużą gazą (50cmx50cm). Na miskę położyć pokrywkę , związać dość mocno wszystkie cztery rogi gazy ze sobą , tak aby pokrywka była w środku z borówkami. Do dużego garnka nalać trochę wody, wsadzić do środka miskę z sokiem, garnek przykryć pokrywką z gazą i borówkami, tak aby borówki nie dotykały miski. Garnek stawiamy na małym ogniu i parzymy tak, aż odcieknie cały sok z naszych borówek. Gdy już borówki są odsączone i cały sok z kapał do miski, wyjmujemy miskę z sokiem, rozlewamy do czystych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu np. piwnica, spiżarnia itp. W zimie sok z borówek rozcieńczamy z ciepłą wodą lub dodajemy go do herbaty. Sok ten możemy stosować jako lekarstwo na biegunkę.
Składniki : na 8 porcji 80 dkg mięsa wieprzowego lub wołowego 1 jajko 1 średnia cebula 1/2 szklanki drobno pokrojonej czerwonej papryki 1/4 szklanki drobno pokrojonej papryki żółtej lub zielonej 1 czerstwa bułka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Cebulę pokroić w kawałki i podsmażyć na łyżce masła. Mięso zemleć w maszynce wraz z odciśniętą bułką i przestudzoną cebulką. Dodać do mięsa pokrojoną paprykę , jajko, mieloną paprykę , doprawić solą i pieprzem do smaku, wyrobić to wszystko razem. Długą wąską foremkę (keksówkę) posmarować olejem. Z mięsa uformować długi wałek, obsypać bułką tartą i ułożyć w foremce. Piec w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 185 C. Podawać na gorąco do obiadu lub na zimno pokrojone w cienkie plasterki.
Składniki :na 8 porcji 50 dkg wołowej polędwicy 4 żółtka 4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przyprawy do zup 6 korniszonów 6 marynowanych rydzów lub borowików sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Polędwicę umyć, oczyścić z żył i resztek tłuszczu, pokroić na kawałki, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, musztardę , olej, sok z cytryny, przyprawę do zup, sól i pieprz, dokładnie to wszystko razem wymieszać. Rozłożyć na talerzyki w kształcie kulki. Cebulki dymki oczyścić, opłukać, posiekać wraz ze szczypiorkiem. Korniszony pokroić na małą kostkę. Grzybki posiekać. Pokrojoną cebulkę , grzybki oraz korniszony podawać w osobnych naczyniach tak, aby każdy nabierał sobie tyle dodatków ile uzna za stosowne.
Osoby które nie piją mleka lub piją go w niewielkich ilościach i unikają nabiału są narażone na wystąpienie zespołu metabolicznego. Charakteryzuje się on otyłością brzuszną , nadciśnieniem, wysokim poziomem cukru we krwi oraz podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów. Dlatego pijmy mleko i jedzmy jogurt !
Składniki : 50 dkg młodego zielonego bobu 10 dkg masła sól woda Sposób wykonania : Bób wsypujemy do osolonego wrzątku, gotujemy kilkanaście minut, aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go, polewamy ciepłym roztopionym masłem i mieszamy. Podajemy gorący na czystych talerzykach. Jemy go za pomocą widelca. Tak przygotowany smakuje wyśmienicie i jest zdrowy !
Aby oczyścić kalafior, brokuły, sałatę lub inne warzywa ze ślimaków i robaków, należy warzywa te wypłukać w zimnej wodzie z dodatkiem octu. Jest to skuteczny sposób na pozbycie się nieproszonych gości z naszych warzyw. Polecam ! :-)
Bób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian. Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z łupinami, ponieważ zawierają one substancje, które ułatwiają trawienie. Warzywo to pomaga utrzymać prawidłowe pH organizmu człowieka. Ma właściwości zasadotwórcze, w przeciwieństwie do większości pokarmów pochodzenia zwierzęcego np. mięsa,jaj,mleka, oraz zbóż, które zakwaszają organizm. Bób jest sycący, ale niezbyt kaloryczny (100g bobu ma 84kcal). Jest polecany osobą , które się odchudzają.
Składniki : Spód : 14 dkg herbatników typu petitki 25 dkg kremu czekoladowo-orzechowego Mus czekoladowy : 125 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 5 dkg gorzkiej czekolady 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku Dekoracja : 10 dkg białej czekolady Sposób wykonania : Spód : Herbatniki rozdrabniamy na proszek i mieszamy z kremem czekoladowo-orzechowym. Wykładamy nim dno blaszki (24x24)i równo rozsmarowujemy. Blaszkę możemy wyścielić papierem pergaminowym. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Mus czekoladowy : Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy z 1/3 szklanki wrzątku, studzimy. Wlewamy do serka. Ucieramy na gładką masę. Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy serek z czekoladą (2 łyżki odkładamy), kakao oraz cukier puder. mieszamy wszystko razem. Następnie żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy. Dodajemy do żelatyny 2 łyżki masy, którą wcześniej odłożyliśmy, mieszamy i wlewamy do masy. Wszystko krótko miksujemy. Gotową piankę wykładamy na schłodzony wcześniej spód, równo rozsmarowujemy. Ciasto schładzamy. Dekoracja : Dekorujemy startą na tarce o średnich oczkach białą czekoladą ,a następnie kroimy na kwadraty. Możemy też udekorować kandyzowanymi wiśniami lub innymi owocami.
Składniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek poukładać na środek kwadratu, posypać łyżeczką cukru oraz szczyptą cynamonu. Wszystkie rogi kwadratów posmarować odrobiną smarówki z rozmąconego całego jajka. Następnie posklejać rogi każdego kwadratu i delikatnie przygnieść. Gotowe szlafroczki poukładać jeden obok drugiego na blaszce. Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę , przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy kroimy ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele są mniejsze niż jabłka, czy brzoskwinie. Gdy robimy szlafroczki z brzoskwiniami lub morelami nie dodajemy cynamonu, a zamiast cukru pudru możemy je udekorować białą pomadą. Smakują wyśmienicie ! Warto wypróbować ten przepis. Polecam .
Aby drobno pokrojona cebula nie przypaliła się i nabrała ładnego koloru, należy ją najpierw lekko obtoczyć w mące i potem dopiero smażyć na niezbyt dużym ogniu.
*** Przekrojona połówka cebuli nie straci smaku, jeśli miejsce przekrojenia posmarujemy odrobiną masła. *** Zapach cebuli oraz czosnku usuniemy zanurzając sztućce i talerze w osolonej wodzie. Cebula nie będzie zostawiała przykrego zapachu na rękach, jeśli po jej krojeniu przetrzemy ręce solą , a następnie umyjemy je letnią wodą. Cebulę pozbawiamy ostrego zapachu i smaku, jeśli w całości włożymy ją na chwilę do gorącej, a następnie do zimnej wody. *** Cebula najlepiej przechowuje się , jeśli powiesimy ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym przewiewnym miejscu.
Składniki : 10 dkg margaryny 17 dkg cukru 25 dkg chudego twarogu (mielonego) 4 jajka 20 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki kukurydzianej otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Margarynę utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać cukier, dalej ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny, szczyptę imbiru, sok z cytryny, zmielony chudy ser, utrzeć to wszystko razem. Do utartej masy dodać jajka, wymieszać na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem, mąką kukurydzianą , przesiać przez sitko, wsypa do utartej masy delikatnie wymieszać. Formę do babek karbowanych o średnicy około 22 cm nasmarować tłuszczem, obsypać mąką. Wylać gotowe ciasto do formy, piec w temperaturze 180 C, przez około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy,przestudzić i udekorować cukrem pudrem.
Warto mieć kawałek ogrodu lub małą działkę. Pięć minut dziennie spędzonych na pieleniu grządek poprawia nam nastrój, wzmacnia pewność siebie, odstresowuje np. po pracy, dodaje nadziei. A to wszystko dzięki kontaktowi z roślinami stymulujemy biochemiczne procesy zachodzące w naszym mózgu. Odpowiadają one za nasze dobre samopoczucie, ponieważ zaspokajają pierwotną tęsknotę człowieka za naturą.
Termos który ściemniał w środku od herbaty lub kawy, można wyczyścić, używając proszku do pieczenia rozpuszczonego w ciepłej wodzie. Należy wymyć nim termos, a następnie dokładnie wypłukać i osuszyć. Pamiętaj :Pusty termos powinien być zawsze otwarty. Najlepiej aby znajdował się w pozycji leżącej, wtedy nie będzie do środka dostawał się kurz.
Składniki :na 4 porcje 2 puszki białej fasolki (po 40 dkg) 1 puszka pomidorów bez skórki (40 dkg) 30 dkg kiełbasy 10 dkg wędzonego boczku 2 łyżki oleju 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól Sposób wykonania : Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, kiełbasę z cebulą i czosnkiem. Wlać pomidory wraz z zalewą ( możemy je wcześniej zmiksować ), doprawić ziołami i ostrą papryką. Dusić, aż całość trochę zgęstnieje. Fasolę osączyć, wsypać do sosu. Nie musi być fasolka z puszki możemy ją ugotować sami. Całość posolić do smaku i jeszcze chwilę poddusić. Gorącą fasolkę rozłożyć na czyste talerze, można ozdobić zieloną natką pietruszki.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają chorobą naszych oczu. Są one jednym z budulców nerwu wzrokowego. Niestety ludzki organizm ich nie produkuje. Przyswaja je z jedzenia, dlatego warto jeść produkty które zawierają te kwasy. Dużo kwasów omega-3 znajduje się w tranie i oleju lnianym. Włączenie tych produktów do diety chroni przed zwyrodnieniem siatkówki oka.
Składniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka na smarówkę tłuszcz do blach Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto drożdżowe, dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde. Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie znów rozwałkowujemy na prostokąt, 2/3 smarujemy smarówką z jajek i składamy ponownie na trzy. Teraz rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości około 2 cm. Kroimy ciasto w wąskie paski o szerokości około 1,5 cm. Skręcamy za pomocą dłoni w kształt koła. Układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je smarówką z jajek, nakładamy na środek każdego ciasta dwie łyżki masy serowej. Możemy to zrobić za pomocą foliowej tubki lub woreczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy białą pomadą z cukru lub lukrem. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe ! Masa serowa : Ser mielimy przez maszynkę. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie razem. Gdyby nasza masa była zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki pszennej i wymieszać. Możemy też kupić w sklepie gotową masę serową.
Zamiast sera możemy użyć innego nadzienia np. toffi