Strony
▼
sobota, 21 czerwca 2014
Cebula - jak z nią postępować,smażyć i przechowywać.
Aby drobno pokrojona cebula nie przypaliła się i nabrała ładnego koloru, należy ją najpierw lekko obtoczyć w mące i potem dopiero smażyć na niezbyt dużym ogniu.
***
Przekrojona połówka cebuli nie straci smaku, jeśli miejsce przekrojenia posmarujemy odrobiną masła.
***
Zapach cebuli oraz czosnku usuniemy zanurzając sztućce i talerze w osolonej wodzie. Cebula nie będzie zostawiała przykrego zapachu na rękach, jeśli po jej krojeniu przetrzemy ręce solą , a następnie umyjemy je letnią wodą.
Cebulę pozbawiamy ostrego zapachu i smaku, jeśli w całości włożymy ją na chwilę do gorącej, a następnie do zimnej wody.
***
Cebula najlepiej przechowuje się , jeśli powiesimy ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym przewiewnym miejscu.
Pozdrawiam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz