Bób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian.
Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z łupinami, ponieważ zawierają one substancje, które ułatwiają trawienie.
Warzywo to pomaga utrzymać prawidłowe pH organizmu człowieka. Ma właściwości zasadotwórcze, w przeciwieństwie do większości pokarmów pochodzenia zwierzęcego np. mięsa,jaj,mleka, oraz zbóż, które zakwaszają organizm.
Bób jest sycący, ale niezbyt kaloryczny (100g bobu ma 84kcal). Jest polecany osobą , które się odchudzają.
Pamiętaj : warzywa to zdrowie !
Uwielbiam bób i nie mogę się doczekac az sezon będzie w pełni. Mogę jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńJa również go uwielbiam, taki gotowany z masełkiem.Pycha ! :-)
Usuń