Strony
▼
niedziela, 22 czerwca 2014
Czekoladowa "Pychotka".
Składniki :
Spód :
14 dkg herbatników typu petitki
25 dkg kremu czekoladowo-orzechowego
Mus czekoladowy :
125 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30 %
5 dkg gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru pudru
1 czubata łyżka ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
Dekoracja :
10 dkg białej czekolady
Sposób wykonania :
Spód :
Herbatniki rozdrabniamy na proszek i mieszamy z kremem czekoladowo-orzechowym. Wykładamy nim dno blaszki (24x24) i równo rozsmarowujemy. Blaszkę możemy wyścielić papierem pergaminowym. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Mus czekoladowy :
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy z 1/3 szklanki wrzątku, studzimy. Wlewamy do serka. Ucieramy na gładką masę. Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy serek z czekoladą (2 łyżki odkładamy), kakao oraz cukier puder. mieszamy wszystko razem. Następnie żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy. Dodajemy do żelatyny 2 łyżki masy, którą wcześniej odłożyliśmy, mieszamy i wlewamy do masy. Wszystko krótko miksujemy. Gotową piankę wykładamy na schłodzony wcześniej spód, równo rozsmarowujemy. Ciasto schładzamy.
Dekoracja :
Dekorujemy startą na tarce o średnich oczkach białą czekoladą ,a następnie kroimy na kwadraty.
Możemy też udekorować kandyzowanymi wiśniami lub innymi owocami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz