Truskawki w słoikach np. kompot, sok lub dżem, nie będą tracić swojej barwy, jeśli do roztworu dodamy trochę soku z wiśni lub dodamy kilka dojrzałych wydrylowanych wiśni do każdego słoika. Możemy też dodać odrobinę kwasku cytrynowego, aby utrwalić kolor. I pamiętajmy, nie pasteryzujmy i nie gotujmy je zbyt długo, bo nam stracą barwę i z ciemnieją ! W końcu truskawki to delikatne i miękkie owoce, pamiętajmy o tym robiąc z nich przetwory.
Placki ziemniaczane nie będą nam przywierać do patelni podczas smażenia, jeśli przed użyciem natrzemy patelnię solą kuchenną. Po natarciu patelni solą, sól usuwamy z niej całkowicie np. z powrotem do solniczki. Natomiast aby ciasto na placki ziemniaczane nie ciemniało nam zbytnio, warto dodać do startych ziemniaków jedną startą marchewkę. Można do gotowego ciasta dodać odrobinę proszku do pieczenia, placki będą wówczas łatwiej strawne.
Składniki : 1,5 kg małych młodych ziemniaków kilka gałązek zielonego koperku 4-5 zielonych łodyżek cebuli (szczypior ) sól czerwona papryka słodka mielona kilka łyżek masła lub oleju Sposób wykonania : Młode ziemniaki oskrobać ze skórki ( najlepiej w gumowych rękawiczkach ) opłukać pod bieżącą wodą , a następnie wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości, ale uważać aby ich nie rozgotować. Koperek i szczypior dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i posiekać na deseczce. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać roztopione masło lub olej, wsypać pokrojony koperek i szczypiorek, wymieszać wszystko razem poprzez kilkakrotne potrząsanie garnkiem w górę i w dół. Gorące ziemniaki nałożyć na talerze, posypać mieloną czerwoną papryką. Podawać z sałatką warzywną i mięsem. Doskonale smakują także z zsiadłym kwaśnym mlekiem !
Aby stare drewniane łyżki odzyskały dawny wygląd, należy je najpierw dokładnie umyć w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, a następnie namoczyć je przez kilka godzin w roztworze wody i sody oczyszczonej. Następnie odstawiamy je do wyschnięcia, ale nie blisko kaloryfera, czy na palącym słońcu ! * Drewniane trzonki noży będą ładnie wyglądać jeśli je najpierw dokładnie umyjemy w ciepłej wodzie z płynem, następnie osuszymy, a następnie natrzemy je cienką warstwą oleju jadalnego. Czynność tę powtarzamy co jakiś czas.
Składniki : Ciasto : 50 dkg mąki 1 całe jajko 1 żółtko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki octu około 0,20 l zimnej wody Ciasto maślane :
50 dkg margaryny ( dobrze schłodzonej prosto z lodówki ) 1/2 szklanki mąki
Ciasto maślane.
Sposób wykonania :
Z margaryny i pół szklanki mąki zrobić ciasto maślane, uformować z niego kwadrat. Z 50 dkg mąki,jajka,octu i wody zrobić ciasto. Powinno mieć ono konsystencję trochę wolniejszą niż ciasto na pierogi. Obydwa ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć oba ciasta rozwałkować na prostokąt i złożyć na trzy, znów rozwałkować na prostokąt i złożyć na cztery, następnie znów złożyć na trzy i jeszcze raz na cztery. Gotowe ciasto włożyć na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie możemy wałkować ciasto na stolnicy podsypując od czasu do czasu odrobiną mąki. Możemy piec z tego ciasta blaty na kremówki, robić rożki z serem, szlafroczki z jabłkami oraz wiele innych słodkich pyszności. Gorąco polecam ten wypróbowany przepis !
Aby makaron się nam nie posklejał podczas gotowania lub tuż po nim, należy dodać do wody w której będziemy gotować makaron parę kropel octu, lub dodać trochę oleju, oliwy z oliwek lub masła. Makaron będzie smaczniejszy, jeśli ugotuje się go z kostką rosołową
Przyjmowanie kapsułek z mieszaniną nienasyconych kwasów tłuszczowych łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Warto także zadbać o odpowiednią ilość tych kwasów w codziennej diecie, np. zastąp masło olejem rzepakowym, spożywaj więcej ryb morskich najlepiej dwa razy w tygodniu, do sałatek dodawaj oliwy.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na pieczeni, należy podlewać ją piwem, a pod koniec pieczenia posmarować ją miodem lub posypać niewielką ilością cukru i ponownie wstawić do piekarnika. Pamiętajmy, że pieczeń podlewamy tylko gorącą wodą , bo w przeciwnym razie zrobi się twarda.
Składniki : Biszkopt : 3 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki słodkiego likieru z czarnych porzeczek ( lub innych owoców ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy : 50 dkg truskawek 10 dkg cukru 0,25 l mleka 4 żółtka 60 ml słodkiego likieru z czarnej porzeczki lub innych owoców 0,25 l śmietany kremówki 1,5-2 łyżki żelatyny w proszku Żelka owocowa : 2 łyżki żelatyny w proszku 1 łyżka słodkiego likieru z czarnych porzeczek 125 ml zmiksowanych wcześniej truskawek Sposób wykonania : Biszkopt : Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Obydwie mąki zmieszaj z proszkiem, przesiej przez sitko, wsyp do masy, lekko wymieszaj wszystko razem. Tortownicę o średnicy 26 cm wyściel papierem, wylej gotowy biszkopt, rozsmaruj łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C na złoty kolor. Wystudzone ciasto nasącz herbatą wymieszaną z likierem z czarnych porzeczek. Mus truskawkowy : Truskawki zmiksuj na papkę i 125 ml odłóż. Żółtka ubij na parze z cukrem na puszystą pianę. Mleko zagotuj, przestudź, wlej cienkim strumieniem do ubitych żółtek z cukrem, cały czas mieszając. Cały czas mieszając, przestudź masę. Żelatynę namocz w 60 ml zimnej wody, rozpuść na mały ogniu, wlej do przestudzonej masy, dodaj likier porzeczkowy, wymieszaj na jednolitą masę. Przestudź w lodówce. Śmietanę ubij na pół sztywno i delikatnie wymieszaj z przestudzoną masą. Następnie wylej mus truskawkowy na sączony biszkopt w tortownicy, wyrównaj łyżką i odstaw do lodówki, aby całkiem stężał. Żelka owocowa : Żelatynę namocz w 80 ml zimnej wody, a następnie rozpuść na malutkim ogniu lub na parze. Odłożone zmiksowane truskawki zmieszaj z likierem porzeczkowym. Wlej rozpuszczoną żelatynę , wymieszaj dokładnie razem, wylej na wierzch tortu, wyrównaj i odstaw do zastygnięcia. Gotowy tort możesz ozdobić bombkami z bitej śmietany i poukładać świeże truskawki.
Zamiast truskawek możesz przygotować to ciasto z innych owoców np. z malin, poziomek czy porzeczek.
Jest niezastąpiona przy odchudzaniu. Kiedyś była tylko na wiosnę , teraz możemy ją jeść przez cały rok. Jest doskonałą przekąską w dietach odchudzających, gdyż zawiera sporo błonnika, który wypełnia żołądek dając uczucie sytości. Hamująco na apetyt działają także zawarte w niej olejki eteryczne, które decydują o ostrym smaku rzodkiewek. Jest nisko kaloryczna, 8-10 średnich rzodkiewek zawiera bowiem jedynie 21 kcal. Powinny jej unikać osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, gdyż zawarte w niej substancje podrażniają jego śluzówkę . W sklepach możemy ją kupić przez cały rok, ale najzdrowsza, najsmaczniejsza jest z własnej działki.
Krótka drzemka w ciągu dnia dobrze zrobi naszemu organizmowi ! Gdy czujemy się senni w ciągu dnia, trudno jest nam się skoncentrować, spróbujmy przez chwilę się przespać. Drzemka pozwoli zregenerować nam siły, a nasz zresetowany umysł powróci do pełnej sprawności. Optymalna długość snu to 30-40 minut, ale niektórym osobom wystarcza 15-20 minut.
Kawa w ziarnach dłużej zachowuje swój aromat niż kawa mielona. Kawa mielona w ręcznym młynku jest bardziej aromatyczna od kawy mielonej w młynku elektrycznym. Światło oraz tlen niszczą smak i aromat kawy mielonej. Należy ją więc przechowywać w szczelnym, ciemnym pojemniku, najlepiej na drzwiach lodówki.
Kawę przygotowujemy i podajemy w naczyniach szklanych lub porcelanowych, unikajmy naczyń metalowych. Mogą one spowodować zły smak kawy. Do parzenia kawy używajmy wody świeżej, najlepiej nie z kranu, krótko gotowanej. Kawa z mlekiem jest smaczniejsza, ale jest trudniej strawna, gdyż kawa i mleko potrzebują zupełnie innych soków trawiennych. Jeżeli do kawy przed zaparzeniem dodamy parę ziarenek soli, zwiększymy jej aromat. Kawa jest lepsza , jeśli uprzednio podgrzejemy filiżankę. Zaparzonej kawy nie powinniśmy podgrzewać, gdyż robi się gorzka. Kawa ziarnista przechowywana w lodówce dłużej zachowuje swój aromat.
Składniki : Ciasto : 40 dkg mąki 20 dkg margaryny 15 dkg cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany Krem : 1 szklanka mleka 6 łyżek cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 10 dkg miękkiego masła Pianka bezowa : 4 białka 18 dkg cukru Przygotuj również : smażone wiśnie marmoladę orzechy włoskie Sposób wykonania : Z podanych składników na ciasto sporządzić ciasto kruche. podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę. Posmarować cienko marmoladą , przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Upiec na złoty kolor. Trzecią część ciasta rozwałkować wyłożyć na blaszkę. Ubić pianę z cukrem, rozsmarować na blacie. Na pianę poukładać wiśnie, posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Upiec ciasto w temperaturze 170 C aż pianka się zarumieni i wysuszy. Z podanych składników na krem ugotuj krem budyniowy, przestudź, utrzyj masło na puszystą masę , połącz z przestudzonym kremem. Przełóż obydwa upieczone ciasta w następujący sposób : ciasto z marmoladą krem budyniowy ciasto z bezą
Składniki: 50 dkg mąki 25 dkg margaryny 0,25 l śmietany 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania : Mąkę wymieszaj z proszkiem, przesiej przez sitko. Twardą margarynę posiekaj na kawałki, wymieszaj z mąką. Dodaj śmietanę , cukier waniliowy, zagnieć ciasto na jednolitą masę. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na około 1 godzinę , aby stężało. Następnie rozwałkuj na grubość około 3 mm, pokrój w paski o szerokości 2 i 1/2 cm. Paski nawiń na posmarowane cienko tłuszczem rurki i poukładaj na posmarowane tłuszczem blaszki. Piec na złoty kolor. Przestudzone rurki możemy nadziewać kremem lub bitą śmietaną , udekorować cukrem pudrem lub pokropić czekoladą.
Słoiki z sałatkami będą szczelnie zamknięte, jeśli na wierzch zalewy wlejemy odrobinę spirytusu i podpalimy go. Następnie dokręcamy pokrywkę , dopóki płomień nie zgaśnie.
Weki będą szczelnie zamknięte, jeśli czyste gumki posmarujemy z obu stron ubitym białkiem.
Składniki : na ciasto : 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 6 łyżek zimnej wody nadzienie : 3/4 litra śmietany kremówki 4 opakowania "Śmietan-fiksu" 25 dkg białej czekolady 30 dkg białych wiórków kokosowych przygotuj również : 0,5 kg malin 5 dkg białej czekolady 5 dkg kolorowych wiórków kokosowych ( czerwone ,różowe ) Sposób wykonania : Ciasto : Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp ćwierć szklanki cukru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym, pod koniec ucierania dodawaj po łyżce zimnej wody. Do utartych żółtek wsyp ubite białka, a następnie dodaj obydwie mąki wymieszane z proszkiem i przesiane przez sitko, delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę ( 35x25 cm )wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 C. Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Nadzienie : Białą czekoladę rozpuść na niedużym ogniu ciągle mieszając, odstaw do wystygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno ze "Śmietan-fiksami". Następnie 3/4 ubitej śmietany połączyć z przestudzoną czekoladą , dodać wiórki kokosowe, resztę śmietany i wymieszaj wszystko razem. Przełożenie :Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy kokosowej. Na masie ułożyć maliny, przykryć drugim blatem i lekko przygnieść. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać kolorowym kokosem i startą na tarce białą czekoladą. Zostawić do zastygnięcia na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Pokroić na porcje. Każdą porcje można także udekorować świeżymi malinami, będzie pięknie wyglądało.