Składniki : Ciasto : 50 dkg mąki 1 całe jajko 1 żółtko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki octu około 0,20 l zimnej wody Ciasto maślane :
50 dkg margaryny ( dobrze schłodzonej prosto z lodówki ) 1/2 szklanki mąki
Ciasto maślane.
Sposób wykonania :
Z margaryny i pół szklanki mąki zrobić ciasto maślane, uformować z niego kwadrat. Z 50 dkg mąki,jajka,octu i wody zrobić ciasto. Powinno mieć ono konsystencję trochę wolniejszą niż ciasto na pierogi. Obydwa ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć oba ciasta rozwałkować na prostokąt i złożyć na trzy, znów rozwałkować na prostokąt i złożyć na cztery, następnie znów złożyć na trzy i jeszcze raz na cztery. Gotowe ciasto włożyć na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie możemy wałkować ciasto na stolnicy podsypując od czasu do czasu odrobiną mąki. Możemy piec z tego ciasta blaty na kremówki, robić rożki z serem, szlafroczki z jabłkami oraz wiele innych słodkich pyszności. Gorąco polecam ten wypróbowany przepis !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz