Składniki :
pestki i skórki pozostałe podczas produkcji soku z ciemnych winogron
Sposób wykonania :
Pestki i skórki mielimy w maszynce przez średnie sitko. Wkładamy do małych słoiczków, ubijamy łyżką . Pasteryzujemy przez 15 - 29 minut. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Pestki i skórki z ciemnych winogron mają właściwości : antyoksydacyjne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe. Dzięki tym właściwością wykazują pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby serca, wzmacniają układ krwionośny, pobudzają krążenie krwi i zapobiegają powstawaniu skrzepów, zmniejszają ciśnienie krwi, chronią płuca przed chorobami i infekcjami, usprawniają funkcjonowanie stawów, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry, pomagają utrzymać jędrność i elastyczność skóry, powstrzymują wypadanie włosów i pobudzają wzrost nowych, wspomagają leczenie chorób skóry, spowalniają rozwój zaćmy i jaskry, sprawdzają się w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Konfitury z pestek i skórek winogron spożywamy w niedużych ilościach, wystarczy mała łyżeczka dziennie. Konfiturą można nap. posmarować cieniutko kromkę chleba. Podczas jedzenia są wyczuwalne drobne kawałki pestek, ale tym nie trzeba się przejmować, można je po prostu połknąć lub trochę rozgryźć.
Ja robiłem sok z 4 kg owoców ciemnych winogron, wyszło mi prawie 6 małych słoiczków konfitury. Konfitura jest smaczna i zdrowa.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz