Składniki :
2,5 kg małych ogórków
3 średnie cebule
1 puszka ananasa w syropie
2 średnie papryki czerwone
3 - 4 ząbki czosnku
30 dkg cukru
1,5 łyżki soli niejodowanej
250 ml octu
Sposób wykonania :
Umyte ogórki obierz ze skórki, pokrój w nie duże słupki. Obraną cebulę pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w nieduże paski. Ananasa wyjmij z puszki, pokrój w małe kawałki ( 2 cm ). Czosnek drobno posiekaj, wsyp do warzyw. Do pokrojonych warzyw wlej syrop z ananasa, wsyp sól oraz cukier, całość dokładnie wymieszaj, ubij ręką . Garnek przykryj pokrywką i odstaw na noc w chłodne miejsce. W tym czasie warzywa puszczą sok. Następnie garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Na końcu wlej ocet, wymieszaj dokładnie, zagotuj. Odstaw garnek z ognia. Przełóż sałatkę do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Sałatka ta ma bardzo ciekawy smak, jest słodko-kwaśna.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz