Sok pomidorowy możemy wykorzystać w kuchni do przygotowania zupy, sosu itp. a nawet wypić bezpośrednio ze słoiczka, jest bardzo zdrowy !
Składniki :
dojrzałe pomidory
Sposób wykonania :
Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na małym ogniu aż pomidory będą miękkie. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Przetrzyj pomidory przez gęste sitko przy użyciu drewnianej pałki. Na sitku powinny zostać tylko pestki i łupy. Pestki i łupy wyrzuć. Otrzymany sok pomidorowy rozlej do czystych słoiczków. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 60 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sok jest bez dodatku przypraw i soli, dlatego można dla pewności pasteryzować go w następujący sposób :
1 dnia pasteryzujemy 60 minut,
2 dnia pasteryzujemy 40 minut,
3 dnia pasteryzujemy 30 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz