Składniki :
20 dkg mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg miękkiego masła
3 duże jajka lub 4 małe
15 dkg cukru pudru
100 ml mleka 2%
1 łyżka soku z cytryny
około 20 dkg dojrzałych jeżyn
Dodatkowo przygotuj :
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Jeżyny przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą , osusz. Przygotuj prostokątną blaszkę ( 25x20 cm ) lub średnią tortownicę , wyściel ją papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj na gładką masę , stopniowo dodawaj cukier puder i dalej ucieraj. Do masy dodaj żółtka, ucieraj jeszcze chwilę . Wlej do masy sok wyciśnięty z cytryny, wlewaj stopniowo mleko o temperaturze pokojowej, cały czas ucierając. Wsyp dwoma partiami przesianą mąkę , ucieraj do połączenia się składników, lecz nie za długo. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Dodaj do ciasta wymieszaj lekko do połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do przygotowanej formy, wyrównaj łyżką . Jeżyny oprósz mąką , poukładaj na wierzchu ciasta. Piec przez około 45 - 50 minut w temperaturze 175 C. Ciasto powinno się ładnie zarumienić na złoty kolor. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, posyp cukrem pudrem.
Smacznego !
Sezon na jeżyny właśnie się rozpoczyna, świetnie mieć inspirację na słodkości do kawy.
OdpowiedzUsuń