Składniki :
około 1,5 kg jabłek
5 - 6 l wody
30 - 40 dkg cukru
Sposób wykonania :
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, wsyp do większego garnka. Do garnka wlej wodę , dodaj cukier, garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gdy wodą się zagotuje natychmiast zdejmij garnek z ognia, odstaw do wystudzenia najlepiej na noc. Kompot jest gotowy, doskonale gasi pragnienie w upalne letnie dni. Kompot przechowuj w chłodnym miejscu, wypij w ciągu 2 - 3 dni.
Cukru możemy dać więcej lub mniej w zależności od upodobań i słodkości jabłek. Wody też możemy dać więcej lub mniej, gdy dodamy mniej wody, kompot będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty. Gdy mamy słodkie jabłka, możemy cukru nie dawać wcale.
Smacznego !
Nie ma nic lepszego. Dawno takich jabłek nie jadłam
OdpowiedzUsuń