Składniki :
1 kg żeberek
sól
pieprz mielony
3 łyżki octu jabłkowego
olej lub masło klarowane do smażenia
1/2 szklanki wody
Składniki na sałatkę :
2 czerwone cebule
szklanka ugotowanej fasolki ( najlepiej kolorowej )
10 dkg świeżej rukoli
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki pesto z bazylii
2 łyżki nasion słonecznika
pieprz mielony
sól najlepiej niejodowana np. kłodawska
olej do smażenia cebuli
Sposób wykonania :
Żeberka porcjujemy, nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz octem. Wkładamy do pojemnika i odstawiamy na 1 - 2 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
Gdy żeberka nam się marynują przygotowujemy sałatkę . Cebulę kroimy w piórka, smażymy na niewielkiej ilości oleju, tylko tyle, aby cebulka się zeszkliła. Ugotowaną fasolkę ( możemy użyć fasolkę z puszki ) wsypujemy do miski. Dodajemy umyte i pokrojone na połówki pomidorki, zeszkloną cebulę oraz pesto, całość mieszamy łyżką . Rukolę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Żeberka obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Następnie wlewamy na patelnię 1/2 szklankę ciepłej wody i dusimy pod przykryciem około 50 minut. Dusimy aż mięso będzie miękkie.
Półmisek wykładamy pokrojoną rukolą , na nią kładziemy przygotowaną w misce sałatkę , a po wierzchu posypujemy nasionami słonecznika. Obok sałatki układamy gorące żeberka. Podajemy na stół jako drugie danie np. z ziemniakami.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz