Składniki :
filety z kurczaka
mały jogurt naturalny
około 80 g wiórków kokosowych
1 jajko
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia np. słonecznikowy
Sposób wykonania :
Filety lekko rozbij tłuczkiem, zalej w niewielkim naczyniu jogurtem naturalnym. Obtocz je dokładnie w jogurcie i odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki na około 40 - 50 minut. Następnie wyjmij je z jogurtu, dopraw solą i niewielką ilością pieprzu do smaku. W miseczce roztrzep jajko np. widelcem. Panieruj filety jajkiem, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Smaż na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron. Smażenie powinno się odbywać na niezbyt dużym ogniu, aby wiórki kokosowe się nie przypaliły. Usmażone filety podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz