Składniki :
50 dkg skrzydełek z kurczaka
olej
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
Sos :
1/4 szklanki ciepłej wody
2/3 szklanki masła orzechowego
kawałek imbiru ( około 2 cm )
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu rybnego
1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
Sposób wykonania :
Skrzydełka dopraw solą i pieprzem, obtocz w oleju. Rozłóż pojedynczo na blaszce do piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C przez około 45 - 50 minut, odwracając w połowie czasu pieczenia na drugą stronę . Gdy skrzydełka się pieką w tym czasie przygotuj sos. Imbir zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki na sos wymieszaj dokładnie w większej misce. Od razu po upieczeniu, gorące skrzydełka wkładamy do miski z sosem i obtaczamy ze wszystkich stron. Podajemy z ziemniakami i surówką .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz